Begrippen energietransitie
Mist u een begrip? Laat het ons weten via een e-mail naar energietransitie@gooisemeren.nl.
Aardwarmte
Warmte uit onze ondergrond is een duurzame vorm van energie. Voor aardwarmte moet honderden meters tot een paar kilometer diep geboord worden. Uit de diepte wordt warm water omhoog gepompt. Afhankelijk van de temperatuur kan die warmte gebruikt worden voor verwarming of het opwekken van elektriciteit. Een ander woord voor aardwarmte is geothermie.
Betaalbaarheid
Als gemeente Gooise Meren proberen we ervoor te zorgen dat de energietransitie betaalbaar blijft. Dit houdt in dat u niet meer voor uw energierekening gaat betalen dan dat u nu doet.
Betrouwbaarheid
In de energietransitie is het een voorwaarde dat de nieuwe duurzame warmtebron betrouwbaar is. Dit betekent dat er leverzekerheid is en we niet te afhankelijk zijn.
Circulariteit
Duurzaam leven zonder afval. Het woord 'circulair' zegt eigenlijk al waar het om draait: een cirkel die nooit stopt. Die cirkel of kringloop gaat meestal over het gebruik en hergebruik van grondstoffen.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is bedoeld om lang mee te gaan, milieuvriendelijk en grondstofbesparend.
Duurzame ontwikkeling
Is een ontwikkeling die tegemoetkomt aan de levensbehoeften van de huidige generatie, zonder die van de toekomstige generaties tekort te doen. Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften.
Energiebron
Energiebronnen zijn stoffen, voorwerpen of plaatsen waarin energie bewaard wordt. In voedsel wordt bijvoorbeeld chemische energie bewaard. Duurzame energie (groene energie) is energie opgewekt uit duurzame energiebronnen.
Energiedrager
Een product dat energie bevat in de vorm van een brandstof, warmte of kracht. Aardolie, aardgas en steenkool zijn fossiele energiedragers. Het zijn ook primaire energiedragers omdat ze uit de natuur gewonnen worden.
Energieleverancier
Is een bedrijf waar u een energiecontract afsluit en elektriciteit kunt krijgen.
Energietransitie
De energietransitie is de overgang van het gebruik van fossiele energie, zoals aardgas, naar energie uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne-, of windenergie.
Energiecoöperatie
Een energiecoöperatie is een groep bewoners, of (agrarische) ondernemers die samen hun stad of dorp willen verduurzamen. Ze richten daarvoor een coöperatie op. Vanuit de coöperatie wekken ze hun eigen duurzame energie op, realiseren ze warmtenet of gaan met de buurt aan de slag met energiebesparing. In gemeente Gooise Meren is Wattnu de energiecoöperatie. Meer lezen over Wattnu of met ze in contact komen? Kijk op www.wattnu.org.
Energieneutraal
Een energieneutrale woning is een huis dat met een normaal leefpatroon en normaal comfort in een heel jaar evenveel energie gebruikt als dat het zelf opwekt. Bijvoorbeeld met zonnepanelen. Een gebouw dat energieneutraal is heeft over een jaar gemeten een energieverbruik van ten hoogste nul, of wekt zelfs energie op.
Energiesysteem
Technologie, winning, opslag, omzetting, transport en verbruik van energie. Deze zijn onderling gekoppeld en maken samen het energiesysteem. In een bredere definitie vallen ook beleid en toezicht onder energiesysteem.
Fossiele brandstoffen
Bijvoorbeeld aardgas, aardolie en steenkool. Deze brandstoffen zijn vervuilend en hebben veel CO2 uitstoot. Hierdoor zijn ze slecht voor het milieu en klimaat.
Geothermie
Geothermie is duurzame warmte uit de ondergrond. Je kunt er huizen, gebouwen en kassen mee verwarmen. Diep in de ondergrond bevindt zich warm water in (poreuze) zand- en gesteentelagen. Geothermie ofwel aardwarmte, wordt gewonnen uit heet water in deze lagen. Het is een hernieuwbare bron omdat de warmte ondergronds steeds weer van nature wordt aangevuld. Daarnaast is het een warmtebron waarbij nauwelijks CO2 vrijkomt.
Hernieuwbare bronnen
Hernieuwbare energiebronnen (windenergie, zonne-energie, waterkrachtenergie, oceaanenergie, aardwarmte, biomassa en biobrandstoffen) bieden een alternatief voor fossiele brandstoffen en helpen de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
Haalbaarheid
In de energietransitie is het een voorwaarde dat de nieuwe duurzame warmtebron haalbaar is. Haalbaarheid betekent dat de overstap van fossiele naar duurzame energie voor iedereen haalbaar is.
Isoleren
Isoleren is iets bedekken zodat er geen warmte, kou of geluid doorheen komt. Het is belangrijk dat u uw huis isoleert. Daarmee bespaart u energie en kosten en voelt uw woning fijner aan.
Klimaatneutraal
Klimaatneutraal betekent dat er niet méér broeikasgassen worden uitgestoten dan de natuur (bossen, oceanen en bodem) kan opnemen. Als je klimaatneutraal bent, dan draagt wat je doet niet bij aan de opwarming van de aarde. Dat betekent dat je als land, organisatie of bedrijf de broeikasgassen die je uitstoot, ook weer uit de lucht haalt.
Netbeheerder
De netbeheerder zorgt voor veilig en continu transport van gas en/of elektriciteit. De netbeheerder is ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de uitbreiding van het energienet en de aansluitingen daarop. Uw woonplaats bepaalt wie uw netbeheerder is.
Netcongestie
Overbelast raken van het elektriciteitsnet door teveel vraag of teveel aanbod van elektriciteit.
Opwek
Het opwekken van energie gebeurt op verschillende manieren. Dit kan via fossiele brandstoffen, kerncentrales, zonnepanelen, windmolens, water en biomassa. Via kerncentrales en het verbranden van fossiele brandstoffen wekken we zogenaamde 'grijze' stroom op. In Gooise Meren proberen we om alle energie duurzaam op te wekken.
Restwarmte
Restwarmte is warmte die vrijkomt bij een industrieel productieproces en die niet meer economisch rendabel te gebruiken is. Zonder aansluiting op een warmtenet lozen we deze hoeveelheid warmte. Vooral de industrie heeft vaak grote hoeveelheden restwarmte met een aantrekkelijke temperatuur. Die restwarmte is te gebruiken voor het verwarmen van kassen, gebouwen en kraanwater. Andere bronnen van restwarmte zijn bijvoorbeeld datacentra, koelhuizen en supermarkten.
Toekomstbestendig
In de energietransitie is het een voorwaarde dat de nieuwe duurzame warmtebron toekomstbestendig is. Dit betekent dat we als gemeente goed op de toekomst voorbereid zijn.
Transitievisie Warmte
In 2022 is de Transitievisie Warmte door de gemeenteraad van Gooise Meren vastgesteld. Hierin staat beschreven hoe we in de toekomst onze huizen verwarmen zonder gas. In 2026 is de Transitievisie Warmte geactualiseerd.
Ventileren
Ventileren is het voortdurend verversen van lucht in huis. Het is belangrijk dat u uw huis goed ventileert, dat is gezonder en zo voelt uw huis prettiger aan.
Warmtepomp
Een warmtepomp verzamelt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater, verhoogt de temperatuur met behulp van wat elektriciteit en geeft die warmte binnen in huis af.
Warmtenet
Een warmtenet is 1 warmtevoorziening voor een hele buurt, wijk of stad. Een warmtenet bestaat uit een:
- Warmtebron
- Netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt
- Warmtewisselaar die warmte afgeeft in de woning