Mark Marshall over Kinderboerderij ’t Mouwtje

Wethouder Mark Marshall ging in gesprek met Charlotte Sigger uit Bussum. Haar petitie om Kinderboerderij ‘t Mouwtje te behouden werd eerder dit jaar ruim 3.500 keer ondertekend. Ze spraken elkaar op het terrein van de kinderboerderij, dat er sinds de sluiting in december 2024 wat verlaten en verwilderd bij ligt.

Ontmoetingsplek voor de buurt

Voor Charlotte, die met haar gezin om de hoek woont, was ’t Mouwtje meer dan een boerderij met dieren; het was een ontmoetingsplek voor de buurt. 'Ik kwam hier zeker 2 keer per week', vertelt ze. 'De kinderen konden er lekker uitrazen. Het was een hele fijne plek voor ouders en kinderen'. Wethouder Marshall herkent die waarde. 'Jouw petitie heeft veel losgemaakt', zegt hij. 'En hoewel het sindsdien wat stiller leek, hebben we het afgelopen half jaar niet stilgezeten'.

Vragenlijst en heropening

Marshall doelt bijvoorbeeld op de enquête die de gemeente in het voorjaar uitzette. Daarmee werd onderzocht wat inwoners belangrijk vinden aan een kinderboerderij of dierenweide. Charlotte vulde de enquête ook in. ‘Ik kreeg hem doorgestuurd uit mijn omgeving en heb de vragenlijst zelf ook in app groepen gedeeld’, zegt ze. 'In sommige groepen waren mensen de laatste tijd ook benieuwd hoe het ervoor staat'.

De enquête leverde 1.100 reacties op, waarvan een kwart afkomstig van kinderen. 'Dat is veel. Het leeft echt', zegt Marshall. Toch blijkt het heropenen van de kinderboerderij complexer dan gedacht. 'We hoopten op een heropening voor de zomer, maar dat bleek niet haalbaar', zegt de wethouder. 'Waarom werd er in eerste instantie dan juni 2025 genoemd?' vraagt Charlotte zich af. Marshall: 'We waren hoopvol, maar gaandeweg kwamen we meer uitdagingen tegen. Er is veel achterstallig onderhoud en we hebben te maken met wet- en regelgeving', vertelt hij. 'We willen dingen heel snel, maar het moet ook goed'.

Marshall legt uit dat de gemeente in juli 2025 de kaders voor de nieuwe beheerder vaststelt, zoals aan welke eisen de nieuwe aanbieder moet voldoen. Daarna volgt een onderzoek om te kijken welke partijen interesse hebben om de locatie te gaan beheren. De verwachting is dat een nieuwe beheerder in het voorjaar van 2026 aan de slag kan. 'Het zal een traject van ongeveer een jaar zijn', aldus Marshall.

Nieuwe ideeën

In het gesprek is er van beide kanten begrip en nieuwsgierigheid. 'Zijn er dingen die je op de oude kinderboerderij hebt gemist?' vraagt Marshall. Charlotte vertelt dat ze heel tevreden was, al waren de speelfietsjes wel aan vervanging toe. Gaandeweg het gesprek ontstaan ook nieuwe ideeën. 'Een pluktuin erbij?' stelt Charlotte voor. 'En misschien koffie met een broodje?' Ze schieten in de lach. De wethouder tempert ook enigszins de verwachtingen: 'Zelfs als horeca beperkt is, moeten we kijken wat mogelijk is binnen het bestemmingsplan'.

'Als dit slaagt, mogen we er met z’n allen trots op zijn'

Charlotte sluit af met een wens: 'Ik hoop dat er snel iets komt. We kunnen er echt iets moois van maken'. Voor haar is het duidelijk: een kinderboerderij is meer dan dieren in een wei; het is een plek die de buurt verbindt. 'Als dit slaagt, mogen we er met z’n allen trots op zijn'. Marshall knikt instemmend. 'We nemen het heel serieus. We waarderen de betrokkenheid van inwoners enorm. Uiteindelijk willen we hetzelfde'.