Soortenmanagementplan (SMP)

Gooise Meren zet zich in voor een duurzame en aardgasvrije toekomst. Samen met inwoners, woningcorporaties en bedrijven werken we aan het isoleren van woningen en gebouwen. Bij isoleren is het belangrijk om rekening te houden met de natuur. En om kwetsbare dieren te beschermen. Bijvoorbeeld vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen die in de spouwbuur of onder het dak leven. We zijn volgens de wet verplicht deze diersoorten in stand te houden. Om deze dieren te beschermen, maakt de gemeente een Soortenmanagementplan (SMP).

Het Soortenmanagementplan (SMP)

Met onderzoek brengt de gemeente het volgende in kaart voor Bussum, Muiden, Muiderberg en Naarden:

  • Welke beschermde diersoorten zijn er?
  • Hoe groot zijn de groepen dieren?
  • Waar zijn hun nest- en verblijfsplaatsen?

Na het onderzoek ontwikkelen we maatregelen om schade aan de soorten te voorkomen. We zorgen samen met woningeigenaren voor genoeg geschikte verblijfplaatsen. De gemeente vraagt dan een gebiedsgerichte vergunning aan bij de provincie. Met zo’n vergunning kunt u als inwoner straks makkelijker en sneller uw woning isoleren of verbouwen. U hoeft dan zelf geen ecologisch onderzoek uit te laten voeren.

1 groot natuuronderzoek door de gemeente

Normaal bent u als woningeigenaar of initiatiefnemer zelf verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van ecologisch onderzoek. Pas daarna mag u isoleren of verbouwen. Dit proces kost veel tijd en geld en kan een flinke drempel zijn voor verduurzamen. Om inwoners en woningcorporaties te ontlasten laten we 1 groot natuuronderzoek uitvoeren.

Paar jaar onderzoek doen in heel Gooise Meren

Het laten uitvoeren van dit onderzoek voor heel Gooise Meren is een enorme klus. Daar is zeker een paar jaar voor nodig. Het stedelijke gebied is groot, er zijn niet veel ecologen en het doen van onderzoek is seizoensgebonden. In april 2024 zijn we begonnen in Muiden, Muiderberg en Naarden-Keverdijk. Daar liep het onderzoek tot en met augustus 2024. In 2025 en 2026 onderzoeken we de rest van de gemeente. Inwoners krijgen een brief als het onderzoek in hun wijk start.

Onderzoekers in uw buurt, ook in de avond en nacht

Als bewoner kunt u de onderzoekers tegenkomen. Vaak ook in de avond en nacht omdat vleermuizen dan actief zijn. De onderzoekers zijn te herkennen aan hun reflecterende hesjes. Ze lopen of fietsen rond en hebben verrekijkers en apparatuur bij zich. Het onderzoek gebeurt vanaf de openbare weg en soms vanaf de achterpaden achter uw woning. De onderzoekers blijven soms even voor een pand staan en schijnen met een zaklamp op de gevel.

Tijdelijke vergunning

Omdat het onderzoek veel tijd kost zijn we bezig met een tijdelijke vergunning (pré-SMP). 1 van de voorwaarden hierbij is dat woningeigenaren en isolatiebedrijven natuurvriendelijk isoleren. Kijk op: Natuurvriendelijk isoleren. Daar staat een overzicht van isolatiebedrijven die de cursus natuurvriendelijk isoleren hebben afgerond.

Het proces is in deze fase:

  1. 0pre-initiatief
  2. 1initiatief
  3. 2definitie
  4. 3ontwerp
  5. 4voorbereiding
  6. 5realisatie
  7. 6nazorg

Uitleg over de fases.