Volg de raadsvergadering of Politieke Avond live

Agenda - Politieke Avond 13 november 2024

Categorie
Politieke Avond,
Locatie
Gemeentehuis Bussum
Tijd
19:30 - 23:00 uur
Agenda van
19:30 - 20:30
20:45 - 21:45
Vergadercentrum 1e etage, Thema-uur I Zonneroute Gooi & Vechtstreek (RES)
22:00 - 23:00
Download alle vergaderdocumenten
Bijeenkomsten
TijdLocatieOnderwerp
19:30 - 20:30Raadzaal

Masterplan Integrale Aanpak Muiden Noordwest (943184) (vervolggesprek)

In het noordwesten van Muiden zijn er veel uitdagingen. Daarom begon de gemeente in 2022 met een aanpak die alles samenbrengt. De eerste stap is het maken van een masterplan. Dit plan, gebaseerd op onderzoek en de ideeën van inwoners en betrokkenen, moet richting geven aan de ontwikkeling van het gebied.

Ondertussen zijn verschillende onderzoeken afgerond en hebben inwoners mee kunnen denken. In 2023 heeft de gemeenteraad regels vastgesteld voor het maken van het masterplan (kadernotitie). Nu is het plan klaar en kan, na goedkeuring door de raad, de volgende stap worden gezet. Het masterplan geeft een visie voor de ruimtelijke en programmatische ontwikkeling van Muiden Noordwest.

De raad wordt gevraagd het masterplan goed te keuren, geld vrij te maken voor de verdere voorbereiding op de uitvoering en deze kosten uit de Algemene Reserve te halen. Dit gesprek is het vervolg van het gesprek op de Politieke Avond van 16 oktober.

De voorzitter is [..]

Vergadercentrum 1e etage

Regeling Isolatiesubsidie Gooise Meren (951771)

Het Rijk heeft een programma opgesteld om tot 2030 2,5 miljoen woningen beter te isoleren, genaamd het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). Een onderdeel hiervan is de Lokale Isolatie Aanpak (LAI), waarmee gemeenten huiseigenaren met slecht geïsoleerde woningen en een WOZ-waarde onder €634.000 kunnen helpen om hun huizen te verduurzamen.

In 2023 werd geld toegekend om in Gooise Meren voor eind 2026 in totaal 614 woningen te isoleren. De gemeente werkt hiervoor samen met energiecoöperatie Wattnu, die proactief hulp biedt aan deze huiseigenaren. Gooise Meren wil daarnaast subsidies geven aan individuele bewoners en buurten, zodat meer mensen hun huis kunnen isoleren. Dit gebeurt volgens de landelijke regels van de Specifieke Uitkering (SPUK) Lokale Isolatie Aanpak (LAI).

De regels voor het toekennen van de subsidie staan in de Gemeentelijke regeling ’Isolatiesubsidie Gooise Meren. De raad wordt gevraagd de regeling vast te stellen maar gaat hierover eerst in Gesprek.

De voorzitter is Marjolein Groot Koerkamp.

20:45 - 21:45Raadzaal

Startnotitie Verkenning Cultuurstrip Bussum (864876) (vervolggesprek)

De gemeente wil onderzoeken of het bibliotheekgebouw in het centrum van Bussum en de panden ernaast, waaronder de Wilhelminakerk, kunnen worden omgevormd tot een ‘cultuurstrip’. Hierin komen verschillende culturele en maatschappelijke functies samen, met de bibliotheek als belangrijk middelpunt.

De startnotitie die nu voorligt, is het begin van dit proces. De raad wordt nu gevraagd om de startnotitie goed te keuren. Dit gesprek is het vervolg van het gesprek op de Politieke Avond van 16 oktober.

De voorzitter is Marjolein Groot koerkamp.

Vergadercentrum 1e etage

Zonneroute Gooi & Vechtstreek (RES)

Thema-uur I

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat vanaf 2030 een deel van de energie in Nederland duurzaam wordt opgewekt (minimaal 35 terrawattuur). Verschillende regio’s in Nederland hebben hierover afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in 30 Regionale Energiestrategieën (hierna: RES).

Gooise Meren is onderdeel van de RES-regio Noord-Holland Zuid. In deze RES-regio zijn de gronden langs de snelwegen A1 en A6 en het spoor, aangewezen als kansrijke locaties voor het opwekken van duurzame energie. Dit project heet “Zonneroute Gooi en Vechtstreken”.

Inmiddels heeft hier onderzoek naar plaatsgevonden. Inwoners en belangenorganisaties hebben meegedacht over geschikte locaties en welke uitgangspunten zij daarbij graag zien. Ook is nagedacht over hoe Gooise Meren kan profiteren van de energie die langs de A1 en A6 opgewekt kan worden ('Lokaal Profijt').

Tijdens dit thema-uur informeert het college de raad over het project ter voorbereiding op besluitvorming eind 2024.

De voorzitter is Oscar Rijcken-Voigt.

22:00 - 23:00Raadzaal

Vaststellen beleidskader duurzaamheid (953347)

De gemeente steunt de landelijke klimaatdoelen om in 2050 helemaal duurzaam, energieneutraal en circulair te zijn. De gemeente werkt al op verschillende manieren aan verduurzaming, maar wil dit beter organiseren door een duidelijk plan te maken: het duurzaamheidsbeleid.

In dit plan zijn zes belangrijke thema’s beschreven die te maken hebben met de fysieke omgeving. Deze thema's zijn:

  • biodiversiteit (de verscheidenheid van planten en dieren);
  • energietransitie (overstap naar schone energie);
  • klimaatadaptatie (omgaan met veranderingen in het klimaat);
  • een circulaire samenleving (hergebruik van grondstoffen);
  • voedseltransitie (overgang naar een duurzaam voedselsysteem);
  • en mobiliteit (duurzaam vervoer).

Elk thema heeft zijn eigen doelen, maar zorgen samen voor een duurzame en fijne leefomgeving in Gooise Meren. Het beleidskader helpt de gemeente bij het uitvoeren, volgen en controleren van het duurzaamheidsbeleid.  

De gemeenteraad wordt gevraagd het beleidskader Duurzaamheid, met een doorkijk naar 2050, vast te stellen.

De voorzitter is Andreas van der Schaaf.

Vergadercentrum 1e etage

MRA Agenda 100% versie en meerjarenbegroting 2025 - 2028 (988756)

Gemeente Gooise Meren is onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam (hierna: MRA). De MRA is een samenwerkingsverband van de provincies Noord-Holland en Flevoland, 33 gemeenten en de Vervoerregio Amsterdam. De MRA Agenda is de inhoudelijke basis van deze samenwerking met als doel het versterken van de MRA als een internationale economische topregio met hoge leefkwaliteit.

In juni konden gemeenteraden in de regio een zienswijze indienen op de conceptversie. Nu gaat de raad in gesprek over de MRA Agenda en de bijbehorende Meerjarenbegroting.

De voorzitter is  Oscar Rijcken-Voigt.