GGD Gooi- en Vechtstreek over gezonde keuzes makkelijker maken

In gesprek met Joek Boomsma, directeur Publieke Gezondheid bij GGD Gooi- en Vechtstreek over gezonde keuzes makkelijker maken.

Waarom is een gezonde voedselomgeving juist nu zo belangrijk?

‘De inwoners van Gooise Meren zijn gemiddeld gezond, maar we zien wel dat overgewicht toeneemt,’ vertelt Joek Boomsma. 'Op dit moment heeft bijna de helft van de volwassenen overgewicht. Landelijk stijgt dit ook onder jongeren.'

Daarom zet de GGD extra in op preventie. ‘Gezond eten moet makkelijker worden. Want eerlijk is eerlijk: de verleiding is overal. Alleen van inwoners vragen om sterker te zijn, is niet realistisch. De omgeving speelt een grote rol – en daar kunnen wij en de gemeente iets aan doen.’

Hoeveel ongezond aanbod is er nu in Gooise Meren?

‘In 10 jaar tijd is het aantal ongezonde verkooppunten met 41% toegenomen. Dat zegt veel,' aldus Boomsma. 'Waar u woont, werkt of naar school gaat, bepaalt deels wat u eet. Als er vooral ongezond aanbod is, wordt het lastig om voor gezond te kiezen.’

Is gezond eten dan geen eigen verantwoordelijkheid meer?

‘Natuurlijk kiest u zelf wat u eet,' zegt Boomsma. 'Maar veel keuzes zijn onbewust. Een supermarkt vol chips en frisdrank of een route vol snackreclames beïnvloeden ons meer dan we denken. De overheid heeft de taak om die balans weer te herstellen. Ook voor onze kinderen.’

Waarom is dit voor kinderen extra belangrijk?

‘Kinderen worden onderweg naar school soms wel 10 keer verleid: langs een snoepwinkel, een snackbar of felle reclames voor frisdrank,' zegt Boomsma. 'Ze zijn extra gevoelig voor wat ze zien.’
‘Het gaat er niet om dat een kind nooit meer iets lekkers mag, maar wél dat fruit of water net zo zichtbaar en aantrekkelijk zijn als een zak snoep. Nu is die balans zoek.’

Wat zou u morgen al willen veranderen?

‘Ik gun iedereen een omgeving waarin gezond kiezen echt een keuze is,' zegt Boomsma. 'Begin bijvoorbeeld met gezonder aanbod bij sportclubs en scholen. Net als rookvrije sportvelden nu normaal zijn, kunnen we dat ook met eten bereiken. De voedselvisie van de gemeente is daarvoor een belangrijke eerste stap.’

Hoe helpt de GGD hierbij?

‘We werken samen met scholen, sportverenigingen en gemeenten,' zegt Boomsma. 'We adviseren, verbinden en helpen bewustwording op gang te brengen. Ook jeugdartsen en consultatiebureaus praten met ouders over voeding. Tot slot denken we mee bij de ontwikkeling van nieuwe of vernieuwde wijken, zodat deze uitnodigen tot gezond gedrag, niet alleen op het gebied van voeding, maar ook door aandacht voor beweging en ontmoeting. Samen bouwen we aan een omgeving waarin gezond leven vanzelfsprekend wordt.’

De gemeenteraad stemt  woensdag 2 juli 2025 over de Voedselvisie Gooise Meren

In Gooise Meren zetten we in op minder verspilling, gezonder eten, voedsel van dichtbij en beter omgaan met de natuur. Iedereen in de voedselketen – van boer tot consument – werkt hierin samen, denk daarbij aan initiatieven als een voedselbos en educatie.

Lees meer over de Voedselvisie Gooise Meren 2050.