Fractie PvdA Gooise Meren

"Het college presenteert een huishoudboekje dat niet sluitend is"

Ruim 15 maanden na de raadsverkiezingen van 2022 presenteert het college ons eindelijk het programma dat zij de komende drie jaar wil uitvoeren. Plannen die door het vorige college zijn bedacht, ondanks de komst van de nieuwe partij Wij Gooise Meren in de coalitie.

De PvdA maakt zich zorgen over het gebrek aan perspectief in deze belangrijke nota. Bijvoorbeeld over de financiële positie van de gemeente en de keuzes die dit college (niet) maakt. We lezen veel onhoudbare en slecht onderbouwde financiële plannen voor grote projecten, zoals het schoolhuisvestingsplan. We weten immers allemaal dat de bouw- en materiaalkosten stijgen, evenals de inflatie. Dit wordt onvoldoende meegenomen, waardoor de huidige begroting niet realistisch is. Bovendien zien wij veel te weinig aandacht voor onze inwoners die het hoofd nu al nauwelijks boven water kunnen houden. De boodschappen worden nog steeds duurder, de energie- en brandstofprijzen zijn onverminderd hoog en wij maken ons ernstig zorgen over de consequenties voor onze inwoners. We zien bijvoorbeeld weinig duidelijke maatregelen om onze woningen te verduurzamen en voorzien dat er nog meer gezinnen in de kou komen te zitten.

Het college presenteert een huishoudboekje voor de komende jaren dat niet sluitend is en het investeert niet in zijn inwoners. Iets waar wij niet mee aan zouden durven komen…

De PvdA wil nu duidelijkheid van het college wat zij gaat doen om de financiële uitdagingen aan te gaan. Wordt de onroerendzaakbelasting verhoogd of gaan wij bezuinigen? En als we gaan bezuinigen, waarop dan?

De PvdA zal de komende jaren onverminderd opkomen voor al onze inwoners. Door ons in te zetten voor bereikbare voorzieningen, betaalbare woningen en beter openbaar vervoer. Zodat iedereen zich thuis voelt in Gooise Meren.

Terug

Meer informatie over de fractie