Elektriciteitshuisjes
Liander verdubbelt de komende jaren de elektriciteitshuisjes in Gooise Meren tot ongeveer 500 stuks. Er zijn meer elektriciteitshuisjes nodig zodat zonnepanelen, elektrische laadpalen, warmtepompen en andere elektrische apparaten stroom kunnen blijven gebruiken. Dit vraagt om een verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. Wij noemen dit de energietransitie. Liander en de gemeente werken samen om dit voor elkaar te krijgen. Liander is de netbeheerder en de gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte.
Buurtaanpak: waar en wanneer
De gemeente kijkt samen met Liander hoe de elektriciteitshuisjes in de openbare ruimte passen. Liander heeft daarvoor een buurtaanpak. Liander begint bij de buurten waar verzwaring van het elektriciteitsnetwerk het meest noodzakelijk is. Stap voor stap pakt Liander alle buurten in Gooise Meren aan. U krijgt een brief als uw buurt aan de beurt is. Via de website van Liander kunt u zien waar en wanneer in uw omgeving een elektriciteitshuisje komt. In Gooise Meren beginnen we in 2025 met deze buurtaanpak.
Aanpassingen aan het elektriciteitsnet waar het nodig is
Naast de buurtaanpak blijft Liander werken aan de regelmatige uitbreiding van elektriciteitshuisjes. Liander is namelijk wettelijk verplicht te zorgen dat iedereen voldoende stroom heeft. Bijvoorbeeld bij een nieuwe school, bij veel aanvragen voor laadpalen of als het aantal zonnepanelen sterk groeit. De gemeente Gooise Meren en Liander informeren samen de direct omwonenden van het nieuwe elektriciteitshuisje op tijd.
Wat Liander en gemeente doen
Elektriciteitshuisjes komen meestal in de openbare ruimte. Om een elektriciteitshuisje te kunnen plaatsen volgen de gemeente en Liander een aantal stappen:
- Liander vraagt de gemeente of ze een elektriciteitshuisje kunnen plaatsen
- De gemeente beoordeelt het verzoek
- De gemeente bepaalt in overleg met Liander de meest wenselijke plek
- De gemeente publiceert de vergunning voor de plaatsing
- Gemeente en Liander informeren de direct omwonenden
- Liander maakt de uitvoeringsplannen verder in orde
- De gemeente controleert na het plaatsen of het werk goed is gedaan
Gemeente controleert plek elektriciteitshuisjes
De openbare ruimte heeft al veel vormen van gebruik. Alles heeft een bestemming, zoals een parkeervak, groenstrook of speelplaats. Daarom is het vaak zoeken naar een plek voor het elektriciteitshuisje. De gemeente kijkt bijvoorbeeld naar de gevolgen voor:
- De leefomgeving van de buurt
- De buren
- Ondergrondse infrastructuur
- De verkeersveiligheid
- Het groene karakter
- Speelvoorzieningen
- Erfgoed
- Sociale veiligheid
- Zichtlijnen bovengronds
De volgende 4 punten zijn doorslaggevend bij de keuze voor een plek:
- Veiligheid
- Ondergronds: er liggen al veel kabels en leidingen onder de grond. Elektriciteitshuisjes kunnen niet daar bovenop
- Het elektriciteitshuisje moet goed toegankelijk zijn voor de onderhoudsmonteur
- Het elektriciteitshuisje moet goed te plaatsen zijn. Het plaatsen gebeurt met een vrachtwagen. Staan er bomen of afvalbakken in de weg?
Hoe elektriciteitshuisjes eruit zien
In Gooise Meren kiezen we standaard voor de elektriciteitshuisjes in dennengroen met een groene haag eromheen. Ook liggen er tegels om de elektriciteitshuisjes heen. Die zijn nodig om het onderhoud veilig te kunnen uitvoeren. Als in bepaalde gevallen een andere vorm beter is, volgt overleg met Liander. Tijdens de buurtaanpak halen we ideeën op uit de buurt. In Gooise Meren beginnen we in 2025 met de buurtaanpak.
Meer informatie op website Liander
Lees meer over elektriciteitshuisjes
Mail vragen aan de gemeente
Heeft u vragen aan de gemeente? Mail naar energietransitie@gooisemeren.nl.