Voedselvisie Gooise Meren 2050
In een toekomstige Voedselvisie staat wat de gemeente de volgende jaren wil bereiken rondom het gebruik van voedsel. En ook wat de gemeente zelf doet om doelen te bereiken. Gemeente Gooise Meren wil in 2050, in lijn met de landelijke en Europese klimaatdoelen, klimaatneutraal zijn. Een Voedselvisie met bijpassende aanpak is daarvoor belangrijk.
De huidige manier van voedsel maken en eten gaat samen met verschillende maatschappelijke problemen en uitdagingen: ziekten die te maken hebben met voeding (zoals obesitas), voedselverspilling, uitputting van de landbouwgrond, problemen rond stikstof, minder biodiversiteit, klimaatveranderingen, druk op het boereninkomen, stijgende zorgkosten en sociale ongelijkheid. Voor deze uitdagingen is een grote verandering nodig: een voedseltransitie. Ook in onze gemeente.
Bijeenkomst 19 september 2024
Op donderdag 19 september 2024 was de 3e bijeenkomst over de Voedselvisie.
Tijdens 2 eerdere bijeenkomsten zijn we in gesprek gegaan met inwoners, organisaties en ondernemers om mee te denken over de Voedselvisie en bijbehorende projecten en activiteiten. Tijdens deze 3e avond hebben we gekeken waar we staan en hoe we verder gaan. Hoe realiseren we samen de veranderingen die bijdragen aan een andere manier van voedsel produceren en consumeren in Gooise Meren?
Zie update beleidsontwikkeling voedseltransitie Gooise Meren (PDF, 443 kB)
Bijeenkomsten
De bijeenkomsten over de Voedselvisie waren op 15 februari en 19 maart 2024. Lees het verslag van de bijeenkomst Voedselvisie op 15 februari 2024. En lees het verslag van de bijeenkomst Voedselvisie op 19 maart 2024. In dit verslag leest u de belangrijkste punten die uit de 2 bijeenkomsten kwamen.
Voedsel is van ons allemaal
Gemeente Gooise Meren wil de Voedselvisie samen met haar inwoners en bedrijven vaststellen. Want niet alleen overheden vinden het belangrijk om stappen te zetten richting dit doel, het leeft ook binnen de samenleving. Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren, heeft in 2017 een actieplan opgesteld waar ook voedsel onderdeel van is. Vanaf die tijd zijn veel initiatieven ontstaan.
Het proces is in deze fase:
- 0pre-initiatief
- 1initiatief
- 2definitie
- 3ontwerp
- 4voorbereiding
- 5realisatie
- 6nazorg
Uitleg over de fases.