Zonneroute Gooi en Vechtstreek

De Zonneroute Gooi en Vechtstreek richt zich op het opwekken van hernieuwbare energie via zon. We onderzoeken of dit kan op overheidsgronden langs de snelwegen A1, A6 en het spoor.

Tijdens de voorverkenning en het eerste ruimtelijk onderzoek in 2023 werd duidelijk welke gronden er misschien gebruikt kunnen worden. Deze voorverkenning sloten we af met een intentieverklaring van alle partners waarin afspraken staan over de verkenningsfase. De verkenningsfase loopt van oktober 2023 tot eind 2024.

Inwoners en (belangen)organisaties hebben mee kunnen denken om uiteindelijk tot ontwerpvoorbeelden te komen. De verkenningsfase ronden we af met een raadsbesluit. Daarna start de planvormingsfase.

De Regionale Energiestrategie (RES) en het OER-programma

De Zonneroute Gooi en Vechtstreek maakt deel uit van de Regionale Energiestrategie (RES) voor Noord-Holland Zuid. De RES is een samenwerking tussen gemeenten, provincies, waterschappen en netbeheerders om plannen te maken voor de overstap naar duurzame energie. Binnen deze regio is het doel om voor 2030 2,7 TWh aan hernieuwbare energie op te wekken. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Opwek van Energie op Rijksgrond (OER). Bij het OER-programma worden er rijksgronden beschikbaar gesteld voor duurzame energieprojecten. In dit project worden ook lokale en provinciale gronden gebruikt.

Meer over de Zonneroute Gooi en Vechtstreek op energieoprijksgrond.nl.

Locatie Zonneroute Gooi en Vechtstreek

In de Regionale Energiestrategie Noord-Holland Zuid is afgesproken binnen de regio te zoeken naar plekken waar we duurzame energie kunnen opwekken. De voorkeur gaat uit naar (grote) daken, parkeerplaatsen en langs wegen en spoorlijnen. Dit doen we om rekening te houden met het unieke cultuur en natuurlandschap. Het gebied langs de A1, A6 en het spoor in Gooi en Vechtstreek is gekozen omdat het geschikt is voor zonne-energie langs bestaande wegen en sporen. Vanuit een voorverkenning zijn mogelijke ontwikkellocaties aangewezen als technisch-geschikt. Deze kaart wordt op dit moment aangepast op basis van onder andere de participatieavonden in mei en juni 2024 en nieuwe inzichten op de beoogde ontwikkelpercelen. Verwacht wordt dat begin 2025 de studie kan worden afgerond en de bestuurlijke besluitvorming kan starten. Een definitieve kaart stelt de gemeenteraad naar verwachting medio 2025 vast.

Doel

Het project richt zich op het opwekken van zonne-energie langs de A1, A6 en het spoor binnen de regio Gooi en Vechtstreek. Het doel is bij te dragen aan de nationale klimaatdoelen en het landschap zo min mogelijk te belasten door locaties langs bestaande infrastructuur te gebruiken.

Participatie en besluitvorming

In mei en juli 2024 hebben inwoners en (belangen)organisaties meegedacht tijdens participatieavonden. Tijdens deze avonden hebben we gekeken naar mogelijkheden voor het opwekken van zonne-energie langs A1, A6 en spoor. En naar de criteria. Meer dan 50 inwoners en vertegenwoordigers van belangenorganisaties hebben hun ideeën en meningen gedeeld.

Deze ideeën en meningen hebben we meegenomen in een plan voor opwek van zonne-energie langs A1, A6 en spoor. Hierin maken we onderscheid tussen locaties die we voor 2030 kunnen ontwikkelen en locaties na 2030.

Alle betrokken gemeenten, de Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat beoordelen het plan en stellen het begin 2025 vast. In het 2e kwartaal van 2025 verwachten we het eindresultaat openbaar te kunnen maken. Na de besluitvorming begin 2025 volgen de plan-, inschrijf- en exploitatiefase. Later in het proces komt er opnieuw ruimte voor inspraak van inwoners. Bijvoorbeeld tijdens de planfase in 2025 voor een ruimtelijk besluit om projecten te vergunnen.

Reacties bijeenkomsten mei en juli 2024 Zonneroute Gooi en Vechtstreek (PDF, 90 kB)

Planning

  • 2023: Voorverkenning
  • 2024: Verkenningsfase
  • Mei en juli 2024 participatieavonden
  • 4e kwartaal 2024 en 1e kwartaal 2025: Ontwerp aanpassen en extra ontwerpronde voor specifiek aangewezen ontwikkelpercelen
  • 2e kwartaal 2025: Ontwerp voorleggen aan college van burgemeester en wethouders en vaststellen eindresultaat door gemeenteraad
  • 2025: Planvorming, inschrijf- en exploitatiefase met opnieuw ruimte voor inspraak van inwoners

Betrokkenheid gemeente en invloed inwoners

Gemeente Gooise Meren doet mee aan dit project om daarmee concreet invulling te kunnen geven aan de regionale energiedoelen. Inwoners blijven geïnformeerd door deze projectpagina te volgen en kunnen hun mening, ideeën en opmerkingen geven tijdens participatie- en informatiemomenten. In de planfase kunnen inwoners ook zienswijzen en alternatieven indienen, zoals vastgelegd in de Omgevingswet. Laat uw stem, zorgen of mening horen via het contactformulier.

Lees meer over de volgende onderwerpen:

Deelproject van:

Het proces is in deze fase:

  1. 0pre-initiatief
  2. 1initiatief
  3. 2definitie
  4. 3ontwerp
  5. 4voorbereiding
  6. 5realisatie
  7. 6nazorg

Uitleg over de fases.

Alle documenten

Fase 2 - definitie

Overige informatie