De Krijgsman

CV De Krijgsman realiseert in De Krijgsman ongeveer 1300 woningen en ongeveer 28.500 m2 voorzieningen. Er komen onder andere een kindcentrum, kinderdagverblijf, vestiging Albert Heijn en een gezondheidscentrum.

Voor informatie over de woningbouw en de voorzieningen van De Krijgsman, zie dekrijgsmanmuiden.nl.

  Planning

  Op basis van de vaststellingsovereenkomst is de KNSF in 2015 gestart met het project de Krijgsman. De gemeente faciliteert het ontwikkelingsproces door (deel)plannen te toetsen en openbaar gebied in beheer te nemen. Naar verwachting is het project begin 2027 gereed. Dit is onder voorbehoud van de stand van zaken in de woningmarkt.

  Stand van zaken

  De bouw van de nieuwe woonwijk De Krijgsman is in volle gang. Op 1 oktober 2022 waren er ongeveer 600 woningen bewoond. De verwachting is dat in het vervolg van 2022 en 2023 er 300 woningen worden opgeleverd en dat tot 2027 de bouw volgt van de laatste 400 woningen.

  In 2018/2019 legde de gemeente de bruggen aan over de Muidertrekvaart en in 2021 is de sluis tussen de Krijgsman en de Muidertrekvaart opengegaan zodat sloepjes richting de Vecht kunnen varen. Het Kindcentrum Muiderkring opende begin 2022 haar deuren. In het najaar van 2022 is het Westbatterijpark gereed. Al eerder kwam hier de skatebaan. Ook start Koningskinderen in de winter 2022/2023 met een kinderdagverblijf. De verwachting is dat het Muiderstrandje nabij de Krijgsman in de loop van 2023 wordt uitgebreid. In het 3e kwartaal van 2024 opent Albert Heijn haar filiaal.

  Communicatie

  Ontwikkelaar KNSF verzorgt via haar projectwebsite en middels diverse overleggen de communicatie met de omgeving en bewoners van De Krijgsman. In samenwerking met de gemeente is een werkafspraak samenwerking Bewonersvereniging Krijgsman en KNSF opgesteld.

  Betrokken partijen

  • KNSF Vastgoed II BV
  • De Krijgsman CV KNSF

  Straatnamen in De Krijgsman

  Met de nieuwe huizen en straten zijn er opnieuw een aantal nieuwe straatnamen toegekend in een deel van de nieuwbouwwijk. De namen verwijzen naar het verleden van kruisfabriek De Krijgsman.

  1. Rosmolen. Molen die wordt aangedreven door een paard of ezel om het kruit te malen
  2. Kogelmolen. Molen die doormiddel van bewegende kogels het kruit maalt
  3. Sorteerderij. Ruimte waar het kruit op grootte en grofte werd gesorteerd
  4. Molenhuis. Molenhuis was een gebouw met 3 dikke wanden, 1 dunne wand en een dak van lichte constructie; hierdoor konden de gevolgen van een explosie of detonatie verminderd worden. Korrelhuis was een gebouw waar het kruit gekorreld wordt
  5. Kruitopslag. Opslagruimte waar kruit in werd bewaard
  6. Droogkamer. Droogkamer hierin stond een Kachelstoof waarmee het kruit werd gedroogd. Een kachelstoof bij de Krijgsman werd opgestookt met hout om de kruitpasta te laten drogen in een trommel. Een droogkamer was een ruimte waar de in lange slierten geperste kruitpasta met warme droge lucht werd gedroogd
  7. Kruitpers. Personeelsblad van de Kruitfabriek (Muiden Chemie BV Muiden en Ouderkerk). Uitgegeven van 1976 tot en met 1989
  8. Buskruitmakers (weg). Werknemers van de Kruitfabriek. De mensen die het buskruit maakte
  9. Korrelhuis. Korrelhuis was een gebouw waar het kruit gekorreld werd

   Deelprojecten:

   Het proces is in deze fase:

   1. 1pre-initiatief
   2. 2initiatief
   3. 3definitie
   4. 4ontwerp
   5. 5voorbereiding
   6. 6realisatie
   7. 7nazorg

   Uitleg over de fases.

   Alle documenten

   Fase 4 - ontwerp

   Vastgestelde documenten

   Fase 3 - definitie

   Vastgestelde documenten