Zonnegeluidswal Naarderbos
De Zonnegeluidswal Naarderbos is een inwonersinitiatief dat gericht is op het verbeteren van de leefomgeving. Dit project heeft als doel om de geluidsbelasting te verlagen en de natuur en natuurverbindingen in de omgeving te verbeteren. Daarnaast maakt het deel uit van de Regionale Energie Strategie (RES), die duurzame initiatieven stimuleert.
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en meld u aan voor de nieuwsbrief Zonnegeluidswal Naarderbos.
Aanleiding Zonnegeluidswal
Inwoners van de woonwijk Naarderbos ervaren veel geluid- en fijnstofoverlast van de snelweg A1. De A1 heeft ter hoogte van het Naarderbos geen geluidswerende voorzieningen. Hierdoor is de geluidsbelasting in de wijk fors en staat de kwaliteit van de leefomgeving onder druk. Dit constante geluid van de snelweg A1 heeft een negatieve invloed op de gezondheid van inwoners. Onderzoek toont aan dat een geluidsreductie van 5 dB een aanzienlijke verbetering in de leefbaarheid kan opleveren. Dit kan helpen om zowel fysieke als mentale aandoeningen te voorkomen, wat essentieel is voor de kwaliteit van leven in de woonwijk.
Initiatiefnemers
De initiatiefnemers van de Zonnegeluidswal Naarderbos zijn de leden van de Commissie Geluidshinder A1, een inwonersgroep die zich inzet voor het verminderen van geluidsoverlast en het verbeteren van de leefomgeving.
Locatie
Het project Zonnegeluidswal ligt op grondgebied van de gemeente, de Provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat. Het stuk grond waar de mogelijk zonnegeluidswal komt, ligt langs de A1 en het Naarderbos en tussen Gooimeer en afslag 6 Naarden-Vesting. Dit gebied is nu een groene buffer tussen de A1 en Naarderbos. Bekij het Plangebied Zonnegeluidswal Naarderbos (PDF, 64 kB).
Rol gemeente
Gemeente Gooise Meren speelt een ondersteunende rol in dit project. Dit past bij de visie van de gemeente om initiatieven uit de samenleving te faciliteren en te investeren in de kracht van onze inwoners. Hiermee geven we inwoners de mogelijkheid om invloed te hebben op de inhoud en het proces van het project. Het project draagt ook bij aan onze opgave rond de energietransitie van de gemeente.
De Commissie Geluidshinder A1 zoekt met haar plan voor een zonnegeluidswal aansluiting bij de saneringsopgave van Rijkswaterstaat. Ook heeft zij het plan breed onder de aandacht van het gemeentebestuur gebracht. Het college en de raad ondersteunen het initiatief met een raadsbesluit en trekken sindsdien samen met de initiatiefnemers op om de zonnegeluidswal op haalbaarheid te onderzoeken. De realisatie van een zonnegeluidswal kan namelijk een substantiƫle bijdrage leveren aan de leefbaarheidsopgave in de wijk en aan de verduurzamingsopgave van de gemeente.
Kap bomen
Voor de aanleg van de grondwal worden alle bomen en struiken in het projectgebied verwijderd. De kwaliteit van de bomen is onderzocht, lees hierover in de Toelichting bomenkap Zonnegeluidswal Naarderbos (PDF, 150 kB). Veel bomen hebben de afgelopen 40 jaar niet goed kunnen groeien door een dunne leeflaag. Gezien de kwaliteit van de bomen, biodiversiteit en de staat van de bodem biedt het project kansen en mogelijkheden voor verbetering, zoals betere natuurverbindingen tussen Naarden-Vesting, Gooimeer, Naarderbos en Muidenberg. De verbetering van de bodemkwaliteit is gunstig voor de nieuwe bomen die worden aangeplant.
Beschermde dieren
Het verbeteren van de natuur en natuurverbindingen is van groot belang. Natuur is van onschatbare waarde voor ons welzijn en de biodiversiteit. Er zijn verschillende flora- en fauna-onderzoeken uitgevoerd, lees hierover in de Natuurtoets Zonnegeluidswal Naarderbos (PDF, 7 MB). Deze onderzoeken beschrijven ook de maatregelen die we nemen om beschermde dieren te beschermen tijdens de uitvoering van het project. Het verbeteren van de aanwezige groene ruimtes en de natuurlijke habitats draagt niet alleen bij aan het verbeteren van ecosystemen, maar ook aan het creƫren van rustige en ontspannende omgevingen voor mensen. Bovendien zijn natuurverbindingen van cruciaal belang om de versnippering van leefgebieden te voorkomen en het behoud van biodiversiteit te bevorderen.
Om deze doelen te bereiken, wordt door het project Zonnegeluidswal Naarderbos een integrale oplossing geboden, die rekening houden met zowel de menselijke behoeften als de ecologische waarde van de omgeving in de toekomst.
Betrokkenheid inwoners
Inwoners en ondernemers blijven op de hoogte van de voortgang via deze projectpagina en een nieuwsbrief. De nieuwsbrief verschijnt 2 keer per jaar, en u kunt zich hiervoor aanmelden. Ook communiceert de gemeente via de gemeentepagina in de lokale krant en op sociale media.
Meedoen
U kunt meedoen met het project Zonnegeluidswal Naarderbos. Meld u aan via het contactformulier van de gemeente.
Bezwaar maken
Als u bezwaar heeft tegen de Zonnegeluidswal, kunt u reageren op de omgevingsvergunningen die zijn ingediend voor de realisatie van het project. Deze vergunningen maken we openbaar via overhied.nl. Op de vergunning staat hoe u kunt reageren.
Het proces is in deze fase:
- 0pre-initiatief
- 1initiatief
- 2definitie
- 3ontwerp
- 4voorbereiding
- 5realisatie
- 6nazorg
Uitleg over de fases.
Alle documenten
Fase 3 - ontwerp
Overige informatie
- Presentatie bijeenkomst geluidsmetingen Keverdijk Thijssepark 13 juni 2024
- Toelichting bomenkap Zonnegeluidswal Naarderbos
- Projectberekening Zonnegeluidswal Naarderbos
- Passende beoordeling Zonnegeluidswal Naarderbos
- Natuurtoets Zonnegeluidswal Naarderbos
- Activiteitenplan Zonnegeluidswal Naarderbos
- Tekening te kappen bos zonnegeluidswal Naarderbos
- Overzichtskaart Zonnegeluidswal Naarderbos
- Plek beantwoording schriftelijke vragen Zonnegeluidswal Naarderbos februari 2024
- Plek beantwoording technische vragen Zonnegeluidswal Naarderbos januari 2023
Fase 1 - initiatief
Overige informatie
- Zienswijze en antwoord Zonnegeluidswal Naarderbos februari 2022
- Antwoorden op vragen bijeenkomst 17 februari 2022 Zonnegeluidswal Naarderbos
- Brief informatiebijeenkomst 17 februari 2022 Zonnegeluidswal Naarderbos
- Besluitenlijst 25 januari 2023 krediet zonnegeluidswal
- Gesprek 11 januari 2023 Krediet zonnegeluidswal
- Webinar 17 februari 2022 Zonnegeluidswal Naarderbos terugkijken
- Geluidmaatregelenkaart Rijkswaterstaat
- Geluidsanering West-Nederland Noord 3 Rijkswaterstaat
- GDP Beantwoording schriftelijke vragen art 33 - Voortgang realisatie zonnegeluidswal Naarderbos
- GDP Bijlage brief provincie - Voortgang realisatie zonnegeluidswal Naarderbos
- GDP Bijlage gespreksverslag RWS - Voortgang realisatie zonnegeluidswal Naarderbos
- GDP Bijlage 1 brief provincie Zonnegeluidswal Naarderbos
- GDP bijlage 2 brief minister Zonnegeluidswal Naarderbos.pdf